Des de sempre, hem estat partidaris que els alumnes participen activament, divertidament, del fascinant món de la literatura. I l’experiència ens ha demostrat que la millor manera d’interessar-los-hi és fent que la senten com una cosa pròxima, viva, capaç d’enriquir-los com a persones. Quina millor manera d’aproximar la literatura als joves que ensenyar-los a escriure, a donar forma a la seua imaginació, a expressar els seus sentiments, les seues cabòries? Literatura creativa, el llibre que teniu a les mans, és el resultat d’aquesta concepció de l’ensenyament. A partir de la metodologia del taller literari, els alumnes aprenen les tècniques pròpies de l’escriptura narrativa, i alhora, quasi sense adonar-se’n, milloren la seua competència lingüística i aprenen la història de la nostra literatura.
L’escriptura d’una narració, de la seua narració, exerceix de fil conductor i de nucli motivador de tot el curs. L’aprenentatge de la literatura i de la llengua esdevé un tot inseparable: l’alumne vol millorar el seu valencià perquè vol millorar la seua narració. I tot escrivint-la, actualitzarà la seua capacitat per a produir textos de tota mena, en tant que considerem la novel•la com un macrotext o “text de textos”. En tant que reproductora de la realitat, hi caben tots tipus de discursos, a banda dels pròpiament narratius: argumentatius, explicatius, instructius, etc.
L’aprenentatge de les tècniques de la narració s’indueix de l’anàlisi de textos procedents, quasi en la seua totalitat, de la història de la literatura catalana, ordenats diacrònicament, sense perdre mai de vista la literatura universal. Així, la nostra literatura esdevé, com indica el títol, creativa, en tant que incitadora a la creació de noves obres. Primer es parteix dels orígens mítics de la literatura per a il•lustrar els temes i arguments universals; després seran sobretot els textos medievals els que els introduiran en l’ambientació i els personatges de la narració. Per últim, seran els textos contemporanis els que iniciaran l’alumne en el narrador, la trama, el ritme narratiu i l’estil.
A l’hora de seleccionar els textos, hem procurat equilibrar la seua procedència geogràfica, donant especial importància als autors valencians actuals. Valga com a aposta de futur en un gènere, com és el novel·lístic, fonamental per a la nostra normalitat cultural. Si al final hem despertat en l’alumne el plaer per la lectura dels nostres autors, i el desig d’emular-los, haurem aconseguit complidament el nostre objectiu.
Literatura creativa és un material concebut especialment per a Quart d’ESO o per a Primer de Batxillerat, que són els cursos en què la literatura rep un tractament preferencial. Voldríem pensar, tanmateix, que podria atraure a qualsevol persona interessada per l’escriptura narrativa.